Thuisbatterij - Mauro Raskin

Uw expert voor de plaatsing van een thuisbatterij

Is een thuisbatterij iets voor mij? Wat zijn de voordelen van een thuisbatterij? Hoe werken thuisbatterijen juist? 

We begrijpen dat u nog vele vragen heeft over dit relatief nieuwe concept. We lijsten daarom graag even alle voordelen op, zo kan u zelf uitmaken of een thuisbatterij al dan niet iets voor u zou kunnen zijn. Heeft u nadien nog vragen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren.

Onafhankelijker van het netwerk

Allereerst maakt een thuisbatterij u veel onafhankelijker van het netwerk. Heeft u reeds zonnepanelen thuis? Zonder thuisbatterij zal uw geproduceerde stroom die u niet verbruikt terug in het net geïnjecteerd worden. Gemiddeld gezien is berekend dat men slechts 30% van de geproduceerde stroom zelf gebruikt, en de overige 70% vloeit dus terug naar het netwerk. Zolang u dus enkel zonnepanelen heeft en geen thuisbatterij(en) blijft u nog steeds voor een groot deel afhankelijk van het netwerk. Kiest u toch voor een thuisbatterij? Dan bent u in staat om 50 tot 80% van de geproduceerde energie zelf te kunnen gebruiken (denk bijvoorbeeld vooral aan ’s avonds/’s nachts of aan de wintermaanden waar uw zonnepanelen minder elektriciteit genereren). Sinds ook de terugdraaiende teller afgeschaft is, spreekt het voor zich dat een thuisbatterij een zeer gunstige investering is.

Besparen op je elektriciteitsfactuur

Dit gezegd zijnde spreekt het dan ook voor zich dat u dit ook zal voelen op uw elektriciteitsfactuur, uiteraard in uw voordeel. Bij de afschaffing van de terugdraaiende meter, begin 2021, werd er in Vlaanderen voor nieuwe zonnepaneleninstallaties het injectietarief in het leven geroepen. Concreet betaalt u dan enkel de van het net afgenomen elektriciteit en krijgt u een vergoeding voor de geproduceerde energie die u terug in het net injecteert. Echter zal die vergoeding een heel deel lager liggen dan de prijs die u zelf betaalt voor de afgenomen stroom. U heeft er met andere woorden alle baat bij zoveel mogelijk van de door u geproduceerde stroom zelf te verbruiken

Is een thuisbatterij dan de moeite waard? Het antwoord is ja! Stel dat uw jaarlijks elektriciteitsverbruik 4000 kWh bedraagt en dat u kiest voor een batterij van 5,8 kWh, dan stijgt uw zelfverbruik van 30% naar 60%. Besparing op uw elektriciteitsfactuur: tot 700€ in plaats van 430€ zonder batterij!

Zekerheid bij storingen en black-outs

Ook tijdens storingen en black-outs biedt u uzelf met een thuisbatterij de zekerheid om ook op deze momenten nog steeds stroom te hebben zodat uw verlichting en apparaten gewoon blijven werken. Daarom worden thuisbatterijen ook vaak gezien als noodoplossing.

Tot slot van rekening draagt u uw steentje bij aan de wereld van morgen door uw zelf geproduceerde groene energie optimaal te benutten.